top of page

Na galavečeru Síň slávy nechyběly vize do budoucna, poučná ohlédnutí zpět ani chvíle dojetí

V úvodních debatách letošního galavečera Síň slávy projektu FinŽeny se na pódiu sešlo šest předních osobností tuzemského finančního světa. Došlo na niterné zpovědi, slova povzbuzení, výzvy i zajímavá hodnocení dosavadních zkušeností. Například zaznělo, že ženy dovedou změnit lineární tempo rozvoje firmy na exponenciální nebo že tak jako tak vládnou financím v rodinách i ve firmách.


Síň slávy projektu FinŽeny - Kateřina Bobotová

Kataríně Bobotové čas s FinŽenami letí rychle. "Máme za sebou tři roky, které se možná zdají jako tři měsíce. Přemýšlela jsem, co byl hlavní důvod, proč jsme tento projekt podpořili. Mě tehdy rezonovalo slovo osvěta, a to osvěta v tom smyslu, že žena dokáže ve finančním světě něco znamenat," řekla ředitelka pro transformaci, marketing a zákazníky v Generali České pojišťovně. Posteskla si ale, že začíná narážet na fenomén, kdy muži připisují kariérní postup žen právě tomu, že jde o ženy. "To jsme tu dříve tolik neměli a musím říct, že mi to vadí," přiznala Katarína. Vyzvala proto, aby se všichni zúčastnění v projektu FinŽeny dál snažili kultivovaně posouvat osvětu směřující k pozvednutí žen ve světě financí. "Pojďte to podpořit takovým způsobem, aby i chlapi pochopili, že je to správná věc," uvedla. Zdůraznila zároveň, že jí nesedí přehánění a přílišné tlačení na pilu. "Můj pohled je takový, že dokážeme to téma svými činy, příklady i debatami zvedat opravdu krásným, elegantním, způsobem," dodala.


Ani Eva Poláchová se neubránila pohledu zpátky a neskrývala emoce. Vyznala se, že jí udělalo velikou radost, když na galavečeru viděla kolegyně z firmy i ženy, které měla tu čest vést v rámci fór. "Možná mě to svým způsobem dojímá, protože za každou z vás vidím příběh, který se někam posunul. Jestli si něčeho cením na tomto projektu, tak je to právě to, že jsme se naučily naše příběhy sdílet, získáváme inspiraci, návod, jak být daleko sebevědomější, protože ve finále řešíme všechny stejné věci," řekla členka představenstva Kooperativy.


Tentokrát galavečer FinŽen hostil také nebývale mnoho mužů. Poprvé na akci projektu zavítal generální ředitel ČSOB Aleš Blažek. "Jsem hrozně rád, že jste. Máte obrovskou sílu a rozhodujete o velkých firmách," řekl přítomným dámám. Vzápětí to doložil exkurzem do historie vlastní banky. Když do ní sám před deseti lety přišel, mezi top 100 manažery byly čtyři ženy. Dnes je jich desetkrát tolik. "Je úžasné to vidět, protože i ta firma se strašně mění uvnitř," prohlásil. Ve vztahu k ženám vidí svojí hlavní roli v tom, aby dostávaly příležitosti, protože se jich umí skvěle chopit. Za jeden z nejdůležitějších přínosů z vlastní profesní zkušenosti považuje, že ženy mu vždy řeknou pravdu bez příkras.


Síň slávy projektu FinŽeny 2024 - Bobotová, Blažek, Poláchová

Generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon už na akcích FinŽen není nováčkem. "Já se tady cítím dobře. Pro mě osobně není problém podporovat ženy v jejich postupu do vyšších míst ve financích. Já naopak velmi věřím vyrovnanému a pestrému prostředí," uvedl. Sám mimo jiné oceňuje empatii, díky níž se ženy dokážou naladit na přání a potřeby klientů. Také podotkl, že ženy řídí finance v domácnostech i ve většině firem. "Ti chytřejší z nás si to přiznají a neprotestují," dodal.


Partnerka KPMG Eva Bláhová vyzdvihla, že ženy mají empatii a schopnost věci dotahovat. "Mají to ale mnohem těžší v tom, že si vše musí více zasloužit a odpracovat," uvedla. Když se řekne FinŽeny, první co jí napadne, jsou krásné, inspirativní a chytré ženy. Ráda by ale do projektu zapojila i nějaké FinMuže. 


Letošní galavečer Síň slávy ji v tomto směru musel potěšit. Mezi přítomnými byl i generální ředitel společnosti Visa pro Česko, Slovensko a Maďarsko Marcel Gajdoš. Ženám vysekl poklonu, když prohlásil, že ve Vise pracuje bezmála 20 let a zvládá to tak dlouho, protože má kolem sebe kolegyně, které ho drží nad vodou. "Jsme genderově velmi vyrovnaná firma, protože u nás máme 43 procent žen," uvedl Marcel Gajdoš s tím, že tento mix nese velmi dobré výsledky. Byly doby, kdy mezi zaměstnanci výrazněji převládali muži. "Tehdy jsme šli vpřed lineárním tempem. Když jsme začaly přibírat kolegyně a víc jich začalo pracovat i zde v lokální kanceláři, naše tempo začalo být exponenciální," přiblížil manažer Visy. Tehdy podle svých slov pochopil, že ženy ve fintechu často přinášejí nový a úplně jiný vítr.


Síň slávy projektu FinŽeny 2024 - Bláhová, Salomon, Gajdoš

Comments


bottom of page