top of page

Hana Bučková: Pro úspěšnou kariéru je důležité nebát se převzít zodpovědnost

Přes dvě dekády působí Hana Bučková v ČSOB. Kariéru zahájila v rozvojovém programu pro absolventy, poté přešla do oddělení interního auditu. Čtyři roky vedla auditní tým finančních trhů, řízení rizik, compliance a financí. Od srpna 2023 řídí útvar Interního auditu a Inspekce a zároveň je členkou řídícího týmu vnitřního auditu finanční skupiny KBC. „Máme vyvážený mix žen a mužů, který vznikl přirozenou formou,” říká manažerka, která byla v loňském roce zařazena do přehledu 131 inspirativních žen ve financích projektu #FinŽeny.


Seriál Přehled 131 - Bučková Hana, FinŽeny

Co vás nejvíce motivuje ve vašem pracovním životě?

Pozitivní a motivovaní kolegové a práce, která dává smysl. Mám radost z týmové spolupráce, když si kolegové vzájemně pomáhají, sdílejí informace a předávají si znalosti. Snažím se jít příkladem jasnou a otevřenou komunikací, kterou považuji za základ v mezilidských vztazích.


Jak hodnotíte celkové zastoupení žen v oboru, ve kterém působíte?

V rámci útvaru máme vyvážený mix žen a mužů, který vznikl přirozenou formou. Pokud se podívám na manažerské zastoupení ve vyšším managementu, žen je poněkud méně. Velmi si cením komunity #FinŽeny, kde můžeme sdílet zkušenosti, poradit se, najít nová řešení, a hlavně dodat si důvěru, která mnohým ženám chybí.


Jak jste se naučila pracovat se stresem? 

Postupným získáváním zkušeností nevnímám stres tak, jak jsem ho vnímala před lety. Pomohla mi určitě vlastní sebereflexe, poučení z chyb, naslouchání zpětné vazby. Absolvovala jsem několik kurzů, přečetla knihy na dané téma. Jedna z technik, která mi pomáhá, je správné dýchání. 


Jak velkou roli hraje v přístupu k vaší práci empatie? 

Velmi důležitou. Moje práce je založena na komunikaci s lidmi, na jedné straně ověřujeme nastavení procesů, soulad s legislativou, na druhé straně musíme rozumět, jakým směrem se banka ubírá, abychom nevydávali nesmyslná doporučení.


Jak se stavíte k profesním výzvám? Vyhledáváte je? Nebo si spíše vyhledávají výzvy vás?

Výzvy si spíše vyhledávaly mě. Obecně, se výzev nebojím, každý výstup z komfortní zóny člověka posouvá. Baví mě se učit nové věci a tím se rozvíjet.


Jak hodnotíte nastavení mateřské a rodičovské dovolené v Česku?

V porovnání s jinými státy, kde se maminky vrací do práce po 3 měsících na plný úvazek, máme velkou podporu ze strany státu. Na druhé straně vidím možnost ve výhodách poskytovaných zaměstnavatelem, jako je zkrácený úvazek nebo práce z domova, které mohou maminky využít a vrátit se dříve z rodičovské dovolené, pokud si chtějí udržet znalosti a kontakt s praxí.


Pokud spolupracujete s nastupující generací, v čem vidíte její lepší připravenost pro úspěšnou profesní dráhu ve světě financí? A v čem naopak jistý deficit?

Mladí kolegové přinášejí novou energii do týmů. Jsou vybaveni kvalitní angličtinou, umí pracovat výborně s daty, rychle se učí, jsou samostatní a mají rádi výzvy. Pro úspěšnou profesní kariéru je nejlepší zdravá sebereflexe a nebát se převzít zodpovědnost.


Dá se na českých školách získat odpovídající vzdělání, které vás připraví pro cestu na vrchol finančního světa?

Pokud chce daná osoba působit na poli finančního světa v České republice, tak se domnívám, že se dá získat odpovídající vzdělání na českých školách. V rámci studií na VŠE Fakulta financí a účetnictví jsme měli mnoho praktických kurzů v oblasti účetnictví i daní. Další zkušenosti získá člověk dostatečnou praxí.


Jaký úspěch z poslední doby vám udělal ryzí radost?

Velkou radost mi dělají synové, například úspěšné přijetí na střední školu. Rovněž mě těší pracovní výsledky a rozvoj mých kolegů.


Jaké aktivity vám pomáhají udržet si energii pro náročné profesní období?

Čerpám energii cvičením, ráda trávím čas procházkami v přírodě a na horách nebo s dobrou knihou.


Comments


bottom of page