top of page

Být přímá a čitelná se mi vždycky spíše vyplatilo, říká eurokomisařka Věra Jourová

Syn jí jednou řekl: "Mami, Ty si myslíš, že se tváříš mile, ale my moc dobře víme, co si myslíš." Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová se od té doby snaží dávat si na svou čitelnost větší pozor. Celkově si ale moc nepotrpí na diplomatický jazyk a až na dva tři případy se jí vždy vyplatilo, když mluvila za sebe a řekla, co si myslí. "Ono je to i tím, že obě moje portfolia byla taková, že se musíte takzvaně ‚vysvléct do spodního prádla', aby se vidělo, kdo jste. Jet jenom po povrchu a opakovat fráze, to není můj styl. Takže jsem si musela urovnat v hlavě, jak se budu k různým věcem stavět, a potom jsem s tím šla na trh," shrnula Věra Jourová v rozhovoru, který s ní v rámci galavečera Síň slávy projektu FinŽeny vedl Jaroslav Kramer.


FinŽeny Síň slávy - Věra Jourová

Ačkoli o politice se říká, že je plná zákulisních her a přetvářky, česká eurokomisařka vnímá čitelnost dlouhodobě spíš jako výhodu. Za pravdu jí svým způsobem dává, že se stala tak trochu univerzálním vojákem, který v Komisi kromě své agendy vždy zastane i to, co je právě potřeba. Loni na podzim musela načas obstarat velkou část portfolia výkonné místopředsedkyně EK pro hospodářskou soutěž a digitální agendu Margrethe Vestagerové. "Byla to vysoce technická agenda a velké břemeno, měla jsem v Komisi největší tým vůbec," podotkla Věra Jourová. Letos na jaře zase dočasně převzala po belgickém kolegovi Didieru Reyndersovi unijní justici, na kterou dohlížela coby místopředsedkyně a při svém předchozím mandátu ji měla na starost přímo.


Jaký má žena se zkušenostmi v tak vysokých funkcích recept na vedení lidí? "Jedna zásada je vybrat si chytřejší lidi, než jste sám, což mi nedělá problém. Druhá věc je důvěřovat. Já hodně deleguji. Díky té důvěře má velký prostor každý člen mého týmu, a ví, že tak má i prostor k růstu, což je velmi motivační," uvedla Věra Jourová.


Když naopak někdo práci brzdí, je česká eurokomisařka podle svých slov opět přímočará, autentická a nebere si servítky. "On ten sir Humphry ze seriálu Jistě, pane ministře' je samozřejmě i v Evropské komisi, takže jsem musela velmi tvrdě reagovat na takové větičky: ano paní komisařko, to je brilantní myšlenka, škoda že nejde realizovat. Pak jsme se nějak dohodli, že to jde realizovat, ale že to možná bude chtít trochu jinou metodu práce," přiblížila Věra Jourová. Sama sebe hodnotí jako smířlivého člověka, ale její okolí už prý ví, přes co nejede vlak. "Když je někdo líný nebo se chce vyhýbat riziku, tak jsem nepříjemná," přiznala.


FinŽeny Síň slávy - Věra Jourová

Projekt FinŽeny je do velké míry o podpoře žen nejen ve financích. Věra Jourová ale nikdy neměla tendenci dělit lidi v politice na muže a ženy. Za zásadní považovala, aby u rozhodování byla vysoká koncentrace zkušených lidí, kteří jsou si vědomi své obrovské odpovědnosti. Současná šéfka komise Ursula von der Leyenová byla, s výjimkou dávné  brigády v cukrárně, její první šéfkou v životě. "Je to neuvěřitelná osobnost. Když slyším, že Evropa nemá lídry, tak mnou loupá prchlivost, protože to není pravda," uvedla Věra Jourová. Vyzdvihla například roli své nadřízené během pandemie covidu, kdy si Evropská komise mohla umýt ruce a říct, že zdravotnictví není v kompetenci Bruselu, ať si členské státy poradí, jak chtějí. "Ursula rozhodla, že budeme investovat obrovské peníze do vývoje vakcín, jejich distribuce a mohla bych obdobně pokračovat válkou na Ukrajině. V tom zákulisí to není jednoduché a ta odvaha, rozhodnost a jasnozřivost, to přesvědčení, že když to neuděláme my, neudělá to nikdy jiný, to na mě dělá obrovský dojem. Mě se dělá dobře pro šéfy, kterých si vážím, a jí si vážím velmi," vyznala se Věra Jourová.


Comments


bottom of page